Pensioenen 2023-09-22T07:26:05+01:00

Pensioenen

De stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar in 2023 en de financiële problemen bij diverse pensioenfondsen hebben mogelijk gevolgen voor de hoogte van uw inkomen als u gestopt bent met werken. Mocht er straks een tekort in uw inkomen ontstaan, dan kunt u er nú nog iets aan doen: via individuele verzekeringen (zoals lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen) kunt u fiscaal aantrekkelijk sparen voor extra pensioen. Kom daarom eens langs voor een gesprek over de status van uw pensioen.

Uw pensioen is in beweging
Vele factoren beïnvloeden de hoogte van uw pensioen:
* eerder willen stoppen met werken
* verandering van baan
* werkloosheid
* werken in het buitenland
* echtscheiding
* eigen ondernemerschap
* en nog veel meer factoren

Welke factoren zijn op u van toepassing? Weet u hoe uw pensioen ervoor staat?

Neem contact met ons op voor een gedegen en onafhankelijk advies.

Veel gestelde vragen
Mag u met uw AOW werken?
De AOW is een basispensioen voor iedereen van 65 jaar en ouder. Het maakt niet uit of u daarnaast andere inkomsten heeft. Als u na uw 65e werkt, verandert uw AOW-pensioen niet. Overigens zal de AOW leeftijd waarschijnlijk opschuiven naar 66 jaar en later zelfs naar 67 jaar.

Heb je als nabestaande altijd recht op een Anw-uitkering?
Nee, je hebt als nabestaande alleen recht op een Anw-uitkering als je geboren bent voor 1 januari 1950, of als je geboren bent na 1 januari 1950 en een kind jonger dan 18 jaar moeten verzorgen (zodra het jongste kind 18 jaar of ouder is vervalt de uitkering), of als je ten minste 45% arbeidsongeschikt bent verklaard.

Wat zijn de gevolgen van de kredietcrisis voor mijn pensioen?
Het gevolg van de financiële crisis is dat veel pensioenfondsen er meestal niet voor kunnen zorgen dat uw pensioen de komende jaren wordt verhoogd (geïndexeerd). Wilt u weten of uw pensioenfonds de pensioenen verhoogt, vraag er dan naar bij uw fonds. Uiteraard zijn wij u ook graag van dienst.

Kunnen de pensioenen nog steeds worden uitbetaald?
Er worden zware financiële eisen gesteld aan de pensioenfondsen. Die eisen zijn er om ervoor te zorgen dat mensen op hun pensioen kunnen rekenen. Je kunt er dus van uitgaan dat de pensioenen bijna altijd gewoon kunnen worden uitbetaald. In een uitzonderlijke situatie kan het zo zijn dat een pensioenfonds door de financiële crisis zo in de problemen komt dat het fonds de pensioenen niet meer volledig kan uitbetalen. Dan krijgen mensen bijvoorbeeld in plaats van 100% pensioen, een pensioen van 93%. Het is in die uitzonderlijke situatie dus niet zo dat er geen pensioen wordt uitgekeerd, maar een lager pensioen.

Burgemeester Bosmastraat 41-E
7101 DE  Winterswijk
Tel:    0543 – 53 22 72
info@romail.nl